Onder desinfectie wordt verstaan de inactiveren of reductie van de schadelijke micro-organismen op levenloze oppervlakken alsmede op de huid en slijmvliezen tot een aanvaardbaar niveau.

 

Desinfectie van instrumenten kan zowel chemisch als thermisch worden gerealiseerd. Thermische desinfectie verdient waar dat mogelijk is de voorkeur boven chemische desinfectie.

 

Desinfectie is nodig voor instrumenten die in aanraking komen met de intacte huid of slijmvliezen.

 

Desinfectie is ook nodig voor instrumenten die bevuild zijn met schadelijke micro-organismen of met bloed of lichaamsvloeistoffen met zichtbare bloedsporen

 

 

Chemische desinfectie


Bij chemische desinfectie moet er verschil gemaakt worden tussen oppervlakken en voorwerpen die besmet zijn met schadelijke micro-organismen en oppervlakken en voorwerpen die met bloed of lichaamsvloeistoffen met zichtbare bloedsporen besmet zijn.

 

Bij de laatst genoemde moeten hogere doseringen van de desinfectans gebruikt worden en zijn tevens meer persoonlijke beschermingsmaatregelen nodig.

Voor kleine oppervlakken is het gebruik van alcohol 70% toegestaaan.

De meest effectieve vorm van desinfectie is blootstelling aan heet water van 60 – 100°C of aan stoom.

Thermische desinfectie is bedoeld voor instrumenten en materialen die NIET voor invasieve ingrepen worden gebruikt.

 

 

Machinale reiniging wordt gevolgd door een desinfectie van het instrumentarium doormiddel van heet water 90°C gedurende 1 minuut; 80°C gedurende 10 min of 70°C gedurende 100 min (EN15833). 

In deze periode vindt er een kiemreductie plaats. Indien de reiniging/desinfectiemachine gereed is met het proces hebben de instrumenten een reinheid bereikt van 10 tot de macht -5. Door de juiste Reiniging en Desinfectie kan het CSA personeel op een veilige manier beginnen met het samenstellen en controleren van de functionaliteit en kwaliteit van het instrumentarium.

Onder desinfectie wordt door de WIP verstaan de irreversible inactivering/reductie van micro-organismen (vegetatieve bacteriën en/of fungi en/of virussen en/of bacteriesporen) op levenloze oppervlakken, alsmede op intacte huid en slijmvliezen, tot een aanvaardbaar geacht niveau
meer hierover lezen klik dan op de volgende link 

 http://www.wip.nl/ThipDocs/desinfecteren_en.htm

voorbeeld werking van een reinigingsmachine

 

 

 

 

InloggenWe hebben 341 gasten online